Oscars 2016


Som det Oscars-fan jag är såg jag mycket fram emot att kunna se galan i realtid istället för dagen efter, men tji fick jag! Galan tv-sändes såklart men utan tv fick man bannemig betala för att streama online. Ja i USA då alltså. 
För i Sverige kunde man streama gratis via Aftonbladet, men inte utanför Sveriges gränser...
Så jag fick bittert nöja mig med att följa uppdateringarna på sociala medier och hoppas på att snart kunna se galan online någonstans.
 
Första svenska skådespelarvinsten sedan Ingrid Bergman på 70-talet, whoop! Alicia Vikander spås en lysande framtid i Hollywood och blir dessutom hyllad på röda mattorna .
 

Det känns som att 90% av internet handlar om att Leonardo DiCaprio äntligen (!) fått sin statyett. Det var hans femte nominering sedan 1994!
Men vad ska internet nu göra memes om eller totalt fokusera på inför nästa Oscar? Haha.
 
 
Jag har sett en hel del av "Oscarsfilmerna" och skådespelarstatyetterna gick dit jag ville!
Enda ändringen jag hade velat ha är att 9-åriga Jacob Tremblay skulle nominerats (japp, på 9 bast presterade han faktiskt precis så bra!) för sin prestation mot Brie Larson i Room och tagit hem Best Supporting Actor. Har ni inte sett Room borde ni definitivt göra det!!! 
 
Det har även tryckts positivt i sociala medier på att årets gala ägnade fokus åt diskrimineringen av svarta i nomineringarna (#OscarsSoWhite), LBTQ-rörelsen (Sam Smiths tacktal för Best Original Song), klimatförändringarna/global uppvärming (Leonardo DiCaprios tacktal) och slutligen offer för sexuellt ofredande, med Lady Gagas oerhört starka framträdande av sin låt Til It Happens To You från dokumentärfilmen Hauting Ground om sexualbrott på universitetsområden i USA.
Troligen det under kvällen som gav starkast reaktion bland publiken. 
 
Jag tyckte jag kände igen vad vice president Joe Biden pratade om när han presenterade framträdandet, och insåg att det är den rörelsen vi fick t-shirts från på torsdagens basketmatch.


Lady Gaga, som själv är våldtäcktsoffer, sa i en intervju på röda mattan att 1 av 5 amerikanska kvinnor kommer ha blivit våldtagna innan de lämnar college och detsamma gäller 1 av 20 amerikanska män. Jag tvivlar på att hon bara skulle slänga ur sig random siffror utan troligen kommer de från den nationsomspännande kampanjen. Skrämmande siffror....
 
PUSS

Another B-Ball Game

Får börja hitta anledningar att fortsätta använda lösögonfransar även efter säsongen, haha.
Hederlig gammal uppladdning.
Två "fans" i publiken ville ta kort med oss.
Nybliven ägare av foam hand, haha.

PUSS

Piece by piece

Känslosamt och oerhört vackert framträdande av Kelly Clarkson (som vann allra första säsongen av American Idol) på sista säsongen av programmet. En sång hon skrev när hon väntade sin dotter, om pappan som lämnade henne som barn.
 
 
Dock är det oerhört tragiskt och frustrerande att varannan kommentar inte handlar om sången eller hennes framträdande, utan hennes viktuppgång...
1. Hon är höggravid!
2. So what?! Viktuppgång eller ej så är hon ju otrolig!
 
PUSS

Plugga på två språk

Innan jag började plugga här i USA var jag faktiskt lite orolig för språket. Inte för den vardagliga engelskan, men för den korrekta universitetsengelskan och alla möjliga krångliga termer. 
Det gick dock vägen utan vidare problem och flyter på bra.

Den krångliga biten är snarare när språken mixas. 
Vi har fått smaka en hel del på den kombon hemma på fysioterapeutprogrammet och just nu är det min svenska onlinekurs i sportpsykologi som utnyttjar den - kurslitteratur på engelska och examinationer på svenska. 
Man får då lägga tid och energi på att komma på optimala och korrekta översättningar, jämfört med när det enkelt nog är svenska-svenska eller engelska-engelska.
Men men, det är absolut ett av världens mindre problem! 
Bara en tanke mitt i efter-midnatt-pluggandet.

Stötte på detta tungvrickande ord i litteraturen idag- kombon av psykologiskt och fysiologiskt. En kluring både att säga och skriva.

PUSS

Game, dinner & movie

Lördagskvällen började med en basketmatch för tjejerna mot Cal Poly. Efter matchen åkte jag, Chrissy, Shai, Taylor, Suzzie, Lexi och Sully till en mexikansk resturang som heter Sharkey's. Mexikanskt är megapoppis här (bara ett par timmar från mexikanska gränsen) så de andra var chockade när jag sa att jag var osäker på om jag sett mer än någon enstaka mexikansk resturang hemma i Sverige. Men jag försäkrade dem om att det i alla fall är väldigt vanligt med hemmalagad tacos.
Det gjorde sig kanske inte så bra på bild men det var jättegott! 

Senare på kvällen plockade Chrissy upp mig igen för en tripp till Topanga och filmen How To Be Single på bio. Filmen var jätterolig och det var kul att komma iväg lite, även om det bara var en halvtimme bort. 

PUSS

This one will go down as a classic

Något som spridit sig riktigt mycket på bara ett dygn är det prank Ellen Degeneres och Adele körde på Jamba Juice. HILARIOUS!
Och Adele visar skådespelartalang som heter duga när hon faktiskt lyckas hålla minen och genomföra hela denna bisarra situation.
Har ni ett par minuter över borde ni absolut se den, för ni kommer garanterat skratta!
 

There's usually always some good and some bad

De senaste dagarna har jag både haft flyt och oflyt. Ska man börja med bra eller dåligt? Hmm...

Oflyt:

- Någon självisk dummer vägrar lämna tillbaka boken till biblioteket som jag behöver för min onlinekurs och skulle fått för minst en vecka sedan nu. Visst att den personen förmodligen också behöver boken men man borde respektera systemet och jag har stått i kö i en månad...

- Ledig onsdag och flera planer för en underbar dag. Istället väcktes jag 8.30 av byggarbetare som tydligen skulle byta våra fönster just då. De stannade i tre timmar, vilket innebar att jag fick avboka både yoga och art workshop. Whoop...
Sen när jag skulle fixa lite ärenden hade jag helt lyckats missa att det ösregnade, hehe. Gissa vem som blev totalt genomdränkt? 
Men onsdagen avslutades i alla fall med två effektiva timmar gympa och värkande magmuskler.

- Dessvärre värkte mer än bara magmusklerna efter gympan, och av fel anledning. Jag kan nu lägga till fotleder på min långa lista av "överbelastningsskador", eller som jag själv kallar det: en kropp som är mer trött på gymnastik än vad huvudet är.
Det är i alla fall bra att vi har tillgång till Athletic Trainers på skolan, så där ska jag börja hänga två gånger i veckan igen.

Och så lite flyt också:

- Att "utmana ödet" med hur lite jag kan plugga och ändå få toppbetyg är riktigt dumt och väldigt onödigt, men ännu en gång visade det sig att tentorna här i USA är betydligt lättare än hemma, så jag klarade mig undan igen. Kanske för jag slappnade av och litade på mig själv denna gången istället för att stressa upp mig? 

- Nästan fullsatt, tv-sänd basketmatch för killarna mot Hawaii i torsdags kväll. Det var riktigt jämnt och spännande tills så lite som 30 sekunder kvar, men då när det väl gällde gjorde våra killar några missar och inte Hawaii.
Vi är såpass många i cheerlaget igen att alla egentligen bara skulle varit aktiva utmed sidlinjen en halvlek och sedan sitta på läktaren en halvlek, men en tjej saknades och jag fick köra allt istället. Tröttsamt, men roligare än att sitta på läkaren! 
Basketsäsongen är slut om mindre än en månad och om exakt en månad kör vi vår första och sista tävling. Vad konstigt att sedan inte ha detta 3-5 gånger i veckan! 

PUSS

Middle of the weekJag inledde veckans cheer med att få en rejäl armbågssmäll mitt i ansiktet så det ömmar en del, men sen blev träningarna riktigt bra! Jag fick ny stuntgrupp som satte allting nästan direkt och vi har äntligen (!) gjort upp vårt tävlingsprogram! 
I GCO brukar vi göra det i oktober så det verkligen sitter i ryggmärgen på tävling.

PUSS

Soon time for the first exam of the semester

Jag fick en plats i socialpsykologi-kursen förra veckan, fick hem boken i fredags och har första tentan imorgon (tisdag). Yay...
Min dygnsrytm är fortfarande kass och hjärnan ännu på jullov, så förberedelserna inför denna tenta har varit minimala- men för ovanlighetens skull så känner jag tillit för min egen förmåga och tror på att jag ännu en gång lyckas glida igenom situationen på något smidigt sätt, hehe.
I ärlighetens namn så kan jag en del psykologi och forskningsmetoder sedan tidigare, så jag litar på de kunskaperna.
Men efter detta får jag nog trots allt skärpa mig lite grann...
När man kommer från ett så litet land som Sverige och är i stora USA där folk generellt tror att deras älskade hemland är bäst på precis allting, så är det alltid kul att påpeka när Sverige används som gott exempel. En annan annan lärare visade ett klipp med Hans Rosling på lektionen. Go Sweden, haha! 
Vad har jag gjort när jag hade planerat in plugg då? Ärligt talat lyssnat om och om igen på musikalmusik + sett X antal Youtube-klipp. Återfunnen gammal kärlek.

PUSS

Valentine's Day

Yoga, poolhäng, tentaplugg, glass, musikalklipp på youtube och några avsnitt Gossip Girl.


PUSS

Typically AmericanKlargör i förväg här eftersom mamma missförstod min snap- nejnej, jag åt inte detta själv utan det är mitt och Chrissy's, haha.

PUSS

Scheduele finally done!International Health var en väldigt intressant kurs men i slutändan inte tillräckligt intressant för att pallra sig till skolan två extra dagar i veckan.
Detta schemat känns väldigt bra! Intressanta kurser och mycket fritid. 
Och jag lyckades kriga till mig kurser som på pappret var svåra att få- boo yeah! 

Liten insiderfakta är att här i USA är fysioterapeut en utbildning på mastersnivå jämfört med bachelor i Sverige, så när jag säger att jag är fysioterapeutstudent är det aldrig någon lärare som ifrågasätter om jag har behörighet att läsa deras kurs, haha. Men jag lyckades ju faktiskt utan större svårigheter få A på alla mina kurser i höstas, så jag känner mig väl förberedd från min intensiva utbildning hemma.

PUSS

Kitten Therapy

Den sista kursen jag lyckades säkra var Holistic Health.
Holistic är lite svårdefinerat och beskrivs på olika sätt, men oftast fokuseras ordets ursprung från engelska Whole (hela) och medicininriktningen ska då fokusera på "den hela människan", fysiskt, psykiskt, emotionellt, spirituellt etc etc. Kursen handlar om västländsk medicin, asiatisk medicin (som akupunktur), massage, aromaterapi, musikterapi, counseling m.m. Dock är det en introduktionskurs så vi kommer mest lära oss om de olika terapiformerna, inte hur de utförs. Det hade ju varit rätt coolt att kunna akupunktur asså...
Hur som helst, idag såg vi ett av de sötaste klippen jag sett så det tyckte jag att ni borde få se:
 
Jag är ganska ofta stressad- kan ingen komma hit med kattungar till mig?!
 
PUSS

Summer heat

I början av min tid här i LA utnyttjade jag det fantastiska vädret väldigt mycket, men sen kom vardagen emellan och dessutom tog man värmen lite för givet.
Jag vill inte sitta i kalla Sverige nästa år och ångra att jag inte tog vara på värmen mer, så jag ska försöka bättra mig på den fronten.
Till exempel har jag spenderat ett par timmar efter mina förmiddagslektioner vid skolans pool både onsdag och torsdag. 
Det skönaste enligt mig är inte värmen i sig, utan hur underbart det är att vara i poolen/havet när det väl är så varmt! 

Acai bowls är tydligen trendigt så tänkte att man måste testa. Nyttigt, ekologiskt, väldigt gott och då -såklart- även dyyyrt.

PUSS

Everyday life


Mycket dålig vana...
Hur underbart?!
Jayme frågade om vi skulle haka på de andra till Menchies och Chrissy svarade "Är det ens en fråga?" haha.

Under ett dygn utan dator hinner man som student både bli orolig, uttråkad och frustrerad... Men helt plötsligt ville gamlingen samarbeta igen- phew!

PUSS

OC Allstars

Efter en lång biltur (LA täcker en stor yta) så spenderade jag min söndagskväll hos cheerleadingföreningen OC Allstars. En tjej i mitt skollag får i deras all girl level 6 -lag Neon och två andra går i Coed level 6 Shadow.
Det var riktigt kul att se lagen träna och folk var trevliga mot besökande lilla mig.
Tyvärr känns det lite smått surt, för jag hade hittat helt fel info innan jag åkte hit till USA och trodde jag inte skulle ha råd/tid/en chans att tävla i Allstar. Tydligen hade level 6 lagen inte uttagning förrän i september (till skillnad från level 5, som tar ut nytt lag och börjar träna redan i maj) och var definitivt inte farligt dyrt. Mina lagkamrater tror att jag absolut hade kommit in i Neon...
Men men, det är som det är. Jag trodde skollaget skulle ta mer tid och vara på högre nivå. Jag älskar mitt lag och personerna i det, men känner mig oftast inte utmanad nivåmässigt. Hade jag snackat med de i laget som tävlar Allstar tidigare under säsongen hade de kanske kunnat fixa in mig, men jag har mer bondat med dem först på senaste tiden.
OC har tydligen en av Kaliforniens största och bästa hallar.

PUSS

Dorm Party

Min lördagskväll spenderades i en studentkorridor tillhörande norska Denise, tillsammans med ett tiotal andra internationella studenter.
Det blev en väldigt typisk amerikansk studentfest- med diverse drickspel, beerpong och ökända jell-O shots. En rolig kväll, kort och gott.PUSS

Throwback till Sommaren 2012


Emma, Joanna, Johanna och jag.

I samband med Johannas födelsedag så kikade jag igenom bildarkivet och hittade denna guldklimpen från en sommarmorgon i Grimsholmen. Nu bor vi i fyra helt skilda städer, men redan på den tiden var sommaren vår tid att äntligen få umgås, eftersom Emma bor i Stockholm. Nu känns det som det är många man bara träffar enstaka perioder av året, men det ligger absolut skönhet i att kunna umgås sällan men ändå är allt precis som vanligt när man väl ses.

PUSS

Crash Week #2

Efter andra veckan har mitt schema ändrats lite. Jag har fått Ja från två Kanske och därmed bytt ut kurser som kändes ok men inte superkul.
Just nu ligger mitt schema måndag-fredag, en eller två lektioner på förmiddagen med start klockan åtta eller halv tio. 
Att gå i skolan varje dag stod inte på planeringen så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Ska jag försöka byta bort International Health, som är väldigt intressant och nyttig, men är min enda lektion på både måndagar och onsdagar? 
Det blir en avvägning mellan hur mycket den kursen betyder för mig i kontrast mot att få två lediga dagar i veckan...

Jag har alltid varit en morgonmänniska (och kvällsmänniska, konstigt nog) men just nu har jag en jätteknäpp dygnsrytm som innebär att jag somnar supersent på natten, har tidiga lektioner, sover på eftermiddagen, är pigg på kvällen och så vidare... Om jag har kvar mitt morgonschema måste jag ta tag i det!
Mina suddgummin tror på mig, haha!
En butikskedja här som heter 99 cents store och av namnet att döma säljer allt för en dollar (8,5 kr) är toppen för vardagliga saker! 

PUSS

Det nuvarande politiska läget i USA

Två faktorer idag får mog att tänka extra på USAs politik, som är det största nyhetsämnet här redan med nästan 9 månader kvar till val. 

1. Jag har denna termin valt en kurs på Lower level (kurser som heter något med 100 eller 200) istället för Upper level (300 och 400-nivå, medan över 500 är på mastersnivå), helt enkelt för den ska vara så himla intressant! Health Sciences 231: Women & Health heter den och även om den inte är någon utmaning så är den en nyttig tankeställare! 
Idag såg vi två dokumentärer (Miss Representation och Killing Us Softly) som tar upp hur kvinnor framställs i media, filmer, politik, högt uppsatta jobbpositioner etc. Vi har koll på det mesta men det chockerar ändå att få det bekräftat. 
Till exempel sågas kvinnliga politiker från alla håll genom att inte tas lika seriöst med kommentarer som "Clinton gnäller som en köksfru" eller "Sara Pahlin är allt bra runkmaterial". I stora, välkända medier på 2010-talet... 
Snacka om att jobba i uppförsbacke!
Ett av citaten från ena dokumentären var "You can't be what you can't see", så utöver politiken i sig hoppas jag Clinton vinner valet här och visar för unga flickor och kvinnor att de kan lyckas även i de tungt mansdominerade toppositionerna!

2. Lyssnade på podden Den Fantastiska Resan och satte nästan i halsen när de sa "Nu är preseidentkandidaterna klara! Trump missar republikanplatsen och Clinton tar demokraternas plats med minsta möjliga marginal".
Sakta i backarna. Valet här är oerhört mycket mer komplicerat än så och de slutligtliga kandidaterna avgörs inte på flera månader. Detta var endast den första delstatens nomineringsval.

Jag hittade förresten korta beskrivningar på Aftonbladet om de största kandidaterna och det visar en tydlig skillnad mellan Republikanerna och Demokraterna:

Republikanernas toppkandidat efter första nomineringsvalet är alltså en av de mest högerkonservativa.

Hur kan denna pajas ens vara en seriös toppkandidat?! Vissa tror fortfarande att han kandiderar på skämt...


Demokraterna känns lite vettigare enligt mig.


Blir det en första Mrs President? 

PUSS

Blandad kompott med extra touch av USA

Jajamen, tillbaka på underbara Oasis!

Torkat kött som snacks?! Otippat nog faktiskt ganska gott...

Här i USA sändes i helgen omtalade "Grease Live"(filmades live i en stor filmstudio med massa olika scener som skådisarna sprang/åkte golfbil mellan) med många av dagens kända namn. Riktigt bra faktiskt, framför allt med tanke på att de körde live i över två timmar! Åååh, saknar musikaler...

PUSS

Plugga 200% ?

Nej nej, jag vet att jag har en tendens att försöka vara over achiever, men plugga dubbel heltid är lite väl överdrivet...
Dock är det min verklighet dessa första veckorna, i och med att jag fått fyra kurser (vilket klassas som heltid), har "kanske" på tre kurser plus läser en kurs på distans.
Lärarna tror att det inte gör någonting att vänta de första veckorna med beskedet om man får kursen eller ej, men samtidigt förväntas man göra alla uppgifter och inlämningar under tiden! Dessutom ska man bilda grupper redan nu inför stora slutprojekt och det är en liten knepig sits att hitta folk som vill vara med någon som kanske inte ens är kvar om ett par veckor. 
Som grädde på moset är det såklart svårt att prestera på uppgifter, ha läst efterfrågade kapitel innan lektionerna etc när man inte köpt boken- för jag köper såklart inte svindyr kurslitteratur till sju kurser när jag bara ska ha fyra. 
Well well, försöker blicka två veckor framåt när allt är klart och som vanligt igen.


PUSS

RSS 2.0