Trettionde Januari TvåTusenSexton

Min lördag började hyfsat tidigt i och med att jag befann mig på gymmet klockan halv tio för Power Yoga. Jag körde yoga på Fysiken i Göteborg någon gång då och då- och även hemma i lägenheten vissa hurtiga morgonar- men det var ett bra tag sedan. 
"Yoga en lördag morgon är säkert sådär mysigt och soft" tänkte jag.
"This is probably the toughest yoga class we have here" inleder instruktören med.
Bra där Rebecca...
Men jag krigade mig igenom det och efteråt känns det ju alltid sådär härligt, så jag ska nog våga mig dit någon annan lördagsmorgon också.

På eftermiddagen var det matchdags för tjejerna, som spöade skiten ur Cal State Fullerton och vann med 27 poäng- whoop! 
Efter matchen åkte jag, Cheryl, Jayme, Chelsey och Shaianne till Menchines för min första FroYo sedan i början av december. I höstas åt jag det nog en gång i veckan (minst) så jag hade saknat det en hel del, haha.

PUSS

De där små dagliga guldkornen

Kristin Chenoweth – For Good - Original Cast Recording/2003
Kristin Chenoweth – Defying Gravity - Original Cast Recording/2003
 
Aaron Tveit – Do You Hear The People Sing?
Eddie Redmayne – ABC Café / Red & Black
 
RENT Soundtrack – Seasons Of Love
RENT Soundtrack – Out Tonight
 
PUSS

Cameo Basketball Game

Jag är van efter att ha varit i denna sits ett par gånger nu, men man får alltid mycket blickar haha.

Onsdag kväll spelade killarna match mot UC Irvine. Temat för kvällen var militär-någonting så alla hade kamuflerade tröjor och allihopa sändes på sport-tvkanalen ESPN. Dock förlorade vårt lag, men det var en himla massa folk och vi körde roliga stunt så det var ändå en kul kväll.
I efterhand sa min källa att snubben är 230 cm och väger 145 kg- craaaaazy! "Normala" basketkillar är väldigt långa, och denna snubben var ett helt huvud längre än de andra!!! Han kunde stå och dunka utan att behöva lyfta från marken...
Dock är tydligen just UC Irvine känt över hela landet för att ha bland de längsta basketspelarna på college-nivå.

PUSS

And.... I'm done!


Alla säger "Jag sa ju det, du behövde inte vara så orolig innan" och visst, det kan jag faktiskt köpa... Men sett till rena siffror såg det väldigt mörkt ut och dessutom är det kanske bättre att förvänta sig något jobbigt och att det blir en positiv överraskning jämfört med tvärtom? 
Anledningen till att jag fått kurser är att jag bytt vilka kurser jag vill ha, dels pga att vissa helt enkelt verkar för hopplösa att försöka få, dels för jag upptäckt kurser jag inte funderat på tidigare och slutligen för vissa kurser på min tidigare topplista inte levt upp till förväntningarna. 

Jag tänker dock fortsätta krascha kurser, då jag inte känner mig helt 100% nöjd ännu, även om det är en trygghet att veta att man har den mängden poäng på schemat som universitet kräver att man läser.
Om vi bortser från att vi internationella studenter hamnar absolut sist på listan över vilka som får välja kurser så är kurssystemet här mycket mer flexibelt än i Sverige. På fysioterapeutprogrammet har jag inte fått välja en enda kurs själv, medan lärarna här uppmanar att man ska "shoppa kurser" de första veckorna så man slutligen väljer just de kurser man känner mest för.

Skulle jag ha kvar schemat jag nu lyckats få så hade det sett ut såhär:

• Strategies for making health decisions - måndagar 16.00-18.45

• Women and health - tisdagar och torsdagar 9.30-10.45

• Health concerns for adolescents - tisdagar och torsdagar 11.00-12.15

• Physical correlates with human behavior - onsdagar 16.00-18.45

Plus min svenska onlinekurs Idrottspsykologi som jag nog ska försöka schemalägga så det med säkerhet blir av att jag pluggar.

PUSS

Going surprisingly wellTisdagen gick mycket bra så nu saknar jag bara en klass innan jag kan luta mig tillbaka och bete mig som en vanlig elev! 
De klasserna jag lyckats knipa en plats på hittills har två roliga fördelar:
1. Alla är inom huvudområdet Health Scienes
2. Jag har sällskap från cheerleadingen i varje klass- Jayme i en av klasserna och Jolie i de andra två


En annan fördel med att ha lagkamrater inom samma majors är att man kan få insider information om olika kurser. Till exempel ville jag superdupermycket ha en viss psykologikurs, men efter att ha snackat med en lagkamrat som läst den så verkar den inte så intressant som jag trodde.

PUSS

First day of crashingSolen sken och bjöd på 20 härliga grader såhär på vårterminens första dag.
Jag kraschade fem kurser med utgången ett "kanske", två "troligen inte", en kurs jag själv kände inte passade mig och slutligen en kurs som jag faktiskt fick. 
Jag var på förhand taggad på engelskakursen Creative Writing, men dessvärre visade det sig att den handlade om att skriva poesi, inte berättelser...
Typiskt nog var "troligen inte" två populära kinesologikurser där lärarna verkar riktigt bra, men jag håller tummarna ett par dagar till där. 
Imon ska jag förmodligen krascha 4-5 kurser, men det känns faktiskt helt ok.

PS, såna här intensiva dagar förtjänar man att unna sig att köpa lunch på skolan, hehe. Hej hej Panda Express, som alltid.

PUSS

Tomorrow (or today) it all begins again

Oddsen är ännu sämre än förra terminen men jag ska i alla fall göra mitt allra bästa för att få de kurser jag vill. 


Oups... Urkasst dygnsrytm och somnade halv fem igår trots att jag var hemma. Såg RENT för första gången (illa för att vara estetare, jag vet...) and I'm in loooove. Mer om det någon annan gång! 

PUSS

Påfyllning i hyllorna


Fyyyyy vad det svider!
Min hylla före (hehe)...
... och min hylla efter.

Det är ju knappast kul att lägga en massa pengar på mat men det är nödvändigt och jag prioriterar ändå att äta "hyfsat" bra, vilket ibland kostar. Framför allt här i staterna! Råvaror och färska produkter, som inte alls behöver vara fancy, kostar bra mycket mer än all färdigmat som finns här.
När jag flyttade hit i augusti åt jag i början ganska likt hemma, men allt eftersom blev matvanorna sämre och sämre pga bekvämlighet, ekonomi och att man helt enkelt sveptes med.
Därför var mitt nyårslöfte inte att äta supernyttigt, men att börja laga mer riktig mat igen. Även om jag faktiskt tycker att en hel del billig färdigmat här är god (typ Mac and Cheese där man bara behöver tillsätta varmt vatten), så är det ju mycket skit i den typen av fabricerad mat.

PUSS

Game Day Saturday

PUSS

New International people at CSUN

Igår (torsdag) var det introduktionsdag för alla nya internationella studenter på CSUN. Även om vi "återvändare" egentligen inte behövde närvara så var vi några stycken som kände att det knappast kunde skada att höra infon igen och framför allt socialisera. Även om jag har mitt fina (men upptagna) cheerleadinglag här så vill jag ju gärna lära känna mer folk.

Fredagen innebar en gratis guidad tur i LA och eftersom jag inte kunde närvara på den i höstas så passade jag på nu. Vi stannade på Griffith Observatory (måste dit kvällstid och fota staden!), Hollywood och Santa Monica. Jag hade sett alla platser tidigare men det var kul att få turista lite och, som sagt, socialisera.

Senare på kvällen så var den fest hemma hos svenska Kajsa och Anna, norska Marie och danska Rikke som bor längre upp på min gata. Det blev en salig blandning av främst svenskar, norskar och danskar men även en tysk och en korean. Det var en mycket trevlig kväll och jag hoppas absolut att vi håller kontakten under terminen! 
Först och främst ska jag försöka fixa in en gammal cheerleader från Uppsala i mitt lag! 
Griffith Observatory
Utsikt från Hollywood Mall
Kända hand- och fotavtryck utanför TCL Chinese Theatres. Jag letade desperat efter Hunger Games-plattan som gjordes i november men den kanske fortfarande gömmer sig inne på den kända biografen...
Walk of Fame
Santa Monica

PUSS

New in


12-pack Celsius
Kurslitteratur till min svenska onlinekurs
Berlockarmband i silver och lila
Silvrigt armband med texten "The future belongs to those who dare to believe in their dreams"

Amazon är en väldigt bra hemsida där man kan fynda allt möjligt- böcker, skor, väskor, smycken, redskap osv osv osv.
Utbudet är stort och prisklasserna många. När man som student också gratis får premiumvarianten Amazon Prime så har man gratis frakt på två dagar. Alltså är det väldigt lockande att klicka hem order efter order, hehe...
Men utan att låta som en shopoholic så kan jag säga att mina bästa fynd utan tvekan har varit begagnad kurslitteratur- mina böcker har kostat under hundralappen istället för närmare tusenlappen! 

PUSS

Finally a winEfter en seg start på säsongen vann ikväll äntligen våra killar över CalPoly, i en spännande match som avgjordes i sista minuten! 

Tyvärr kan jag förstå om killarnas motivation inte är på topp.
För någon vecka sedan kom det nämligen ut att det förra året hade fifflats med betyg för att fem spelare skulle få vara kvar (som skolatlet måste man ha minst C i alla ämnen) och självklart blir det följder av något sånt. Förbundet för collegebasket (NCAA) har inte beslutat något straff ännu, men skolan har redan självmant dragit sig ur chansen till att spela postseason- alltså finalturneringen för de lag som det gått bäst för i serien. 
Både våra killar och tjejer har tidigare varit väldigt framgångsrika i finalturneringen, men nu får vi alltså helt hålla tummarna för tjejerna. 
Fy vad frustrerad jag hade varit nu om jag var en av killarna i laget och straffades för andras fel...

PUSS

Time to try to get back on routine

Eftersom mitt schema de senaste veckorna främst har bestått av kvällsträningar och ibland häng hos någon i laget resten av kvällen/natten så har min dygnsrytm blivit ganska rubbad. Sedan får jag erkänna att jag hällt i mig energidricka inför de flesta träningarna (i början pga jetlag och sen blev det nästan en vana) och koffeinet har såklart förstärkt att jag är uppe långt efter midnatt och sover till nästan lunchtid. 
Men nu ska det försökas bli ändring på det, för jag ska upp halv åtta två dagar i rad och efter helgen börjar skolan.
Dock är klockan efter ett nu när jag skriver detta så vi får väl se hur bra det går, hehe...
Craving på dessa godbitar för 8 kr styck som finns i otaliga smaker.
Just nu: spikmatta och Vampire Diaries säsong 3 (kanske bästa säsongen). Trivdes så bra på spikmattan när jag var hemma att den faktiskt fick följa med hit till staterna! 

PUSS

When there's not much to do

Anledningen till att det inte blivit så mycket bloggande sedan jag återvände till USA för 1,5 vecka sedan är helt enkelt att det knappt funnits något att blogga om.
Skolan börjar inte förrän den 25e så fram tills dess är det enda på mitt schema cheerträning några kvällar i veckan plus basketmatcher. Detta har under dagarna inneburit mycket seg dötid som främst spenderats ensam i lägenheten framför film eller serie. Jag känner inte jättemånga i LA och de jag väl känner är inte här just nu så även om detta hade varit perfekt tid att utforska platser så har jag inte känt för att göra det ensam. Många i cheerleadingen har bott här hela sina liv så dels har de inte lust att göra "turistgrejer" och dels så är många upptagna med jobb, familj, pojkvän osv. Tiden hade kunnat spenderats på ett bättre och mer produktivt sätt, men jag kanske helt enkelt behövde få känna mig ensam denna veckan och fundera på saker och ting...

Post practice med Private Practice, haha. Och blåbärsbagels med cream cheese- yum!
Förutom PP och PLL så har jag passat på att se lite Oscarsnomninerade filmer efter att den listan släpptes i veckan som var. Enligt mig har svenska Alicia Vikander absolut en chans för sin prestation i The Danish Girl! 
Vi får se hur länge det håller sig mörkt denna gången innan de gamla slingorna lyckas tränga igenom.
Basketsäsongen har börjat på riktigt (resultaten räknas) men dessvärre har det inte gått bra för varken våra killar eller tjejer. I helgen förlorade killarna med en 3-poängare i sista minuten! Och motståndarnas bästa (och längsta) spelare var svensk- den ni! 

PUSS

Here we go again

Många har frågat mig vilka kurser jag ska läsa till våren och jag önskar att jag visste, men tyvärr hjälper det inte att jag gått på skolan en termin utan jag måste även denna gång "crash classes" när de väl börjar och be lärarna om en plats i klassen. Väldigt annorlunda från det svenska systemet där du söker in till varje kurs i förväg och får antagningsbesked veckor i förväg. Eller det amerikanska systemet, där eleverna (beroende på hur långt de kommit i utbildningen och andra faktorer) har ett registreringsdatum då de helt enkelt väljer de kurser de vill ha (förutsatt att de har behörighet). Har man ett tidigt registreringsdatum (tex om man är junior/senior eller är med i något av skolans idrottslag) så kan man i princip välja och vraka, medan det finns lite färre valmöjligheter för de med senare datum, men de kan i alla fall sätta upp sig i väntlistan för klassen.
Sist i hela systemet kommer jag och övriga internationella studenter (trots att vi betalar dubbelt (!) så mycket för att gå här) och då kan ni nog gissa hur många attraktiva kurser som fortfarande har platser...
Förutom att systemet verkligen suger och jag hoppades på att i alla fall slippa det denna terminen eftersom jag är inskriven på skolan sedan innan osv, så svider det extra att jag egentligen skulle haft ett tidigt registreringsdatum pga min plats i cheerleadinglaget...
Men det är som det är. Förra terminen lyckades jag få bra kurser trots detta system, men det krävdes mycket tid och energi för att lyckas. Och det ser inte så ljust ut för de kurser jag helst vill ha, som har 30-40 pers på sina väntlistor.
 
Hela listan, med cirka 30 klasser i dagsläget.
Ett exempel. Jag har kollat upp kurskod, kursnamn, dag&tid, hur många som har en plats i dagsläget och hur många som står på väntlistan. För att kunna crasha kurserna behöver jag egentligen också sedan ta reda på i vilken byggnad&sal lektionen går samt vem som håller i kursen. Yay, tar inte alls lång tid...
 
PUSS

Time to actually do something

Efter att ha sovit mig igenom typ hela helgen så var måndag den dag då jag fick börja trotsa jetlagen och ta tag i saker och ting. Som att packa upp resväskan, hehe.

Jag, Monica och Kayelin åkte till LAX för att hämta Lei som återvände från Hawaii (nope, inte alls avis...). Under tiden fixade JP, Trisha, Taylor och Shaianne överraskningsdekorationer i hennes lägenhet. Lei fattade verkligen ingenting och frågade oss efteråt om vi visste att de var där och fixade allt. Haha ja, gruppchatten hade gått varm av allt planerande! 
Måndag var också dagen för första cheerträningen efter lovet. Matcherna har pågått under tiden jag varit borta, men jag missade inga träningar. Dock var måndag den 11e januari den dag tränaren sagt att alla måste vara tillbaka, så det är därför jag är här två veckor innan skolan börjar.

Efter träningen, mat och dusch återvände jag, JP, Monica och Kayelin till Lei. Jag var fortfarande jetlaggad och hade som vanligt vaknat klockan 4 den morgonen utan att kunna somna om, så jag hade egentligen bara tänkt stanna en liten stund och sedan gå hem och sova, men så blev det inte. Istället blev det kakbak från färdig cookiedough (lättare blir det inte) och karaoke mitt i natten. Undrar vad grannarna tyckte om det en måndagsnatt, hehe...
Så istället kom jag tillbaka till lägenheten strax efter fyra, mer en ett dygn sedan jag vaknat, men det var en väldigt rolig natt! 
Oavsett hur de ser ut så var de faktiskt goda.

PUSS

En tripp tillbaka till LA

I fredags gällde det att stiga upp tidigt då Andreas skulle skjutsa mig och min resväska till tågstationen 6.20. Därifrån inleddes resan med 2,5 timmar till Kastrup. Eftersom de nya gränslagarna trädde i kraft ett par dagar tidigare hade jag först varit orolig över hur det skulle gå för mig att åka till Danmark, men som "tur" är så är det in till Sverige det är krångel- inte ut. 

På Kastrup slumpade det sig att jag direkt sprang på Moa- en tjej jag dansade med för några år sedan som nu spelar golf på ett college på östkusten. Vi skulle alltså inte till samma del av USA men hade avgångar med fem ynka minuters mellanrum så vi kunde spendera dötiden på flygplatsen med att dricka juice på Joe and the Juice och jämföra våra upplevelser. 

Från Köpenhamn flög jag tio timmar hela vägen över till amerikanska västkusten för att landa i... San Fransisco! Seriöst, varför kunde inte det funnits direktflyg istället för att mellanlanda en timme norr om LA? 
Hur som helst så var jag där i tre timmar, gick genom tullen och sånt kul, innan det blev ett miniflyg den sista biten. Det hade hunnit bli mörkt och både San Fransisco och Los Angeles var galet vackra uppifrån. 
San Fransisco
Los Angeles

Eftersom jag tagit mig igenom USAs noggranna tull i SF så kom jag snabbt och smidigt ut från LAX vid 19.45(nio timmar efter svensk tid). Buss en timme till Van Nuys och sedan Uber några kilometer, sen var jag tillbaka i Northridge och min lägenhet. 
Från dörr till dörr tog trippen nästan 24 timmar, vilket inte var superparty direkt- framför allt när man reser själv. Jag var ordentligt trött och kraschade snart i sängen utan att packa upp någonting, hehe.

PUSS

Last days at home

Min sista vecka hemma lyckades jag gå och bli sjuk. Dålig tajming när man vill umgås så mycket som möjligt med alla och tjäna de där sista pengarna på jobbet! Både mamma och Andreas hade varit sjuka innan nyår så jag hade det dock lite på känn att jag också skulle åka på något. Att glömma mössa, halsduk och vantar när det väl blev minusgrader hjälpte kanske inte heller...
Det blev därför en hel del gamla avsnitt av Grey's, hehe.
Slänger in en passande throwback till när jag praktiserade på Sahlgrenska och fick dra på mig gröna scrubs för att se en riktigt operation. Häftigt! 

Innan jag blev sjuk hade jag hunnit träffa Lollo en tredje och sista gång för denna vistelsen, så det kan man inte vara annat än nöjd med! 
Efter jag blivit frisk lyckades jag också klämma in en snabbtur till Helena, som ska ha barn om bara en vecka! Så spännande! 

Annars har de sista dagarna varit mest familjetid. Jag och Eve tog en lunch i stan vår sista Falkenbergsdag och fixade sedan ärenden på stan. Varje kväll har hela familjen suttit bänkad i soffan framför Ack Värmland  och bara haft det sådär myslugnt. Det kommer absolut kännas konstigt att komma tillbaka till att äta själv, titta på tv själv etc. Även om det är vardagliga smågrejer så är det en helt annan sak att göra med familjen eller ensam i tystnad. Sen är det såklart ibland skönt att vara ensam också. 

PUSS

Sjätte Januari TvåTusenSexton

Åtta minusgrader hindrade inte mami och mig att ta en promenad in till stan och Veronikas lägenhet. Vi gick utmed Ätran, där solen och kylan åstadkom en riktigt fin kombo.

En nyvaken Veronika fixade en riktigt god brunch åt oss två och sedan låg vi under en filt i hennes soffa och pratade i ett par timmar. Även om vi hade träffats flera gånger tidigare under jullovet så var detta första gången ensamma och det är ju trots allt en annan sak. Sedan kom det oundvikliga avskedet inför de närmsta 5 månaderna, vilket känns väldigt konstigt även om det är andra gången.

På kvällen var det dags för en av mormor och morfars julklappar- Wild West Steakhouse med hela familjen. Det var första gången sedan i början av sommaren som allihopa var samlade på samma ställe- mamma, pappa, jag, Evelina, Andreas, mormor och morfar. Maten vad riktigt god, sällskapet trevligt och man i princip rullade ut därifrån pga matkoman. 
Blåbärspaj i varm panna- yum! Delade den dock med Eve, för annars hade man kanske inte ens kunnat rulla ut...
2 dagar i samma stad är bättre än inget!

PUSS

It's already time...!


Positivt: äventyr och en spännande vår i USA väntar 
Negativt: tufft att lämna vänner&familj efter att ha umgåtts nästan konstant dessa veckor 
Packar alltid i sista minuten...
Denna gången behövde jag dock bara ena halvan av resväskan.

PUSS

Andra Januari TvåTusenSexton

2a januari blev en riktig "äta svenskt och träffa saknade svenskar"-dag, haha.
Det började med att jag var i Göteborg och mötte upp Ida på Espresso House. USA har mycket gott i fikaväg men jag saknar EH frapinos i typ femtio smaker.
Vi pratade om allt mellan himmel och jord i 2,5 timmar, sedan var det dags för mig att bege mig till Haga, där jag och Emma gick till berömda Husaren. Vi delade på en god macka, drack te och pratade även vi om allt möjligt i ett par timmar. 
Tiden då Emma behövde bege sig hemåt passade ganska dåligt med mina tåg men jag chansade och kastade mig på första bästa spårvagn mot Centralen. Att på två minuter springa från Drottningtorget (i klackar dessutom), köpa biljett och hinna ombord på tåget precis när dörrarna höll på att stängas- det måste vara något rekord, haha. 
Tillbaka i Falkenberg blev det en minipromenad till Alice lägenhet. På förfrågan om vad vi skulle äta till kvällsmat så kände jag att jag inte kunde lämna Sverige igen utan att ha ätit en traditionell kebabpizza med massa sås, så det fick det bli! Därefter kom Veronika, Pelle och Amm, och det blev en riktigt trevlig lördagskväll. 
Som avslutande grädde på moset var ett lyse på vår bil sönder, så jag fick snällt promenera hem från stan i minusgraderna. Dock kom mamma med mössa, vantar, halsduk, termobyxor, bekvämare skor och sällskap- annars hade det blivit bra jobbigt.

PUSS

Nyår

Med mycket vänner på annat ort denna dag så blev det ett småskalat men mysigt nyårsfirande för mig, Alice och Johanna i Alices nya fina lägenhet i stan. 
Vi lagade god mat & efterrätt, spelade musik (både jag och Alice har tydligen Glee- och Disney spellistor), utmanade varandra i spel, drack skumpa och såg fyverkerierna vid Tullbron.
Kanske inte ett nyårsfirande som jag tänker tillbaka på om 20 år, men en trevlig kväll med några av mina närmsta vänner. Och det är inte ett så pjåkigt sätt att inleda det nya året på! Johanna avslutade som alltid.

Och just det ja-förra nyår fick jag ju det kanske mest underbara fyllesamtal jag någonsin fått från Josefine som hade insett "på riktigt" att jag skulle åka ifrån klassen och henne, så detta året hade jag lovat henne ett samtal efter tolvslaget- även om det var aningen mindre berusat, haha! 

PUSS

RSS 2.0